Akkoord

Tear.nl maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Tear maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Noodhulp Rohingya-vluchtelingen

Meer dan zeshonderdduizend Rohingya zijn de afgelopen maanden de grens met Bangladesh over gevlucht als gevolg van bruut geweld in Myanmar. In totaal zijn er nu meer dan achthonderdduizend vluchtelingen in het gebied. Elke dag komen daar duizenden mensen bij. In zeer primitieve omstandigheden proberen uitgeputte families nu te overleven – vaak zonder onderdak of schoon drinkwater. Tear biedt, in samenwerking met twee leden van het Christelijk Noodhulpcluster, Red een Kind en ZOA, noodhulp aan de vluchtelingen in Bangladesh. Er is dringend behoefte aan voedsel, water, onderdak, sanitair en medische ondersteuning. Uw gift is hard nodig.
Land
Partnerorganisatie
CCDB

Doe een gift zodat we ter plaatse hulp kunnen verlenen >>

De situatie

Overal ontstaan provisorische vluchtelingenkampen, vertelt Matthijs van Pijkeren, programmamedewerker bij Tear. “Mensen zijn erg geholpen met zeil- of tentdoek om zich te beschermen tegen regen en kou en voor wat privacy.” Jacob Sarker, directeur van het Tearfund/Tear-kantoor in Bangladesh zegt dat de regering Rohingya-vluchtelingen toelaat, maar moeite zal hebben om ze ook op lange termijn opvang te bieden. Sarker: “Er wordt gevreesd voor de uitbraak van ziektes vanwege het gebrek aan water en sanitaire voorzieningen”.

Ons werk in Bangladesh

In de hulpverlening werken we samen met onze lokale partner CCBD in Bangladesh. De hulp bestaat uit drie onderdelen, waarvan het eerste deel is gericht op het onderkomen van mensen. “Onze hulpverleners delen pakketten uit voor een tijdelijk onderkomen en verstrekken daarnaast dekens en matrassen”, zegt Van Pijkeren. Ons doel is om duizend gezinnen hiervan te voorzien.

Een tweede deel van de hulp is gericht op het monitoren van de voedselsituatie. Vrijwilligers gaan de gezinnen langs en stellen daarbij het BMI (Body Mass Index) van kinderen vast. Eventueel verwijzen ze door voor extra voedselhulp. Vooral kinderen dreigen ondervoed te raken, dus het is heel belangrijk om hun situatie in de gaten te houden. Ten slotte proberen de leden van het cluster de uitbraak van ziektes te voorkomen. Onderdeel daarvan is bijvoorbeeld het schoonhouden van noodlatrines. Ook geven de hulpverleners voorlichting op het gebied van hygiëne. Tear biedt hulp in de kampen Kutupalong en Balukhali in het district Cox’s Bazar in het oosten van Bangladesh.  

Doneren

€15,-

Voor € 15,- krijgt een gezin een lamp op zonne-energie.

€30,-

Voor € 30,- kunnen we een gezin voorzien van een reparatiepakket voor hun tijdelijke huis.

€50,-

Voor € 50,- kunnen we een gezien voorzien van een pakket met drie dekens en drie matjes.

Downloads

Collectepresentatie Noodhulp Rohingya (13.07 MB)

Ume moest vluchten voor het geweld in haar dorp

Drie weken geleden werd het dorp van Ume aangevallen en moest ze halsoverkop vluchten. Haar man werd onthoofd en hun huis is tot de grond platgebrand. Lees haar verhaal hier.
 

Bid mee

We zijn ons ervan bewust dat er op dit moment zeer veel noden zijn in de wereld. Toch voelen we ons geroepen om Jezus te volgen naar de plekken waar de nood het grootst is. Geef indien mogelijk en bid mee voor de honderdduizenden mensen – vooral Rohingyavrouwen en -kinderen – die op brute wijze verdreven zijn.

  • Bid dat er een eind komt aan het geweld in de deelstaat Rakhine in Myanmar. Bid voor mensen en organisaties die in Myanmar werken aan kleine stappen om de oorzaak van het geweld aan te pakken.
  • Bid dat hulpverleners toegang krijgen om de meest kwetsbare mensen te helpen. En bid voor de overheid van Bangladesh die haar best doet om ondersteuning te geven aan de gevluchte Rohingya’s

Geef voor noodhulp aan de Rohingya-vluchtelingen

 

Peter Kamphof

Meer weten? Neem contact op met:

T 0306969600 | E pkamphof@tear.nl

Ontwerp & realisatie: Nilsson