Noodhulp Rohingya-vluchtelingen Bangladesh

Ruim 200.000 veelal Rohingya-vluchtelingen lopen de komende maanden groot gevaar als het regenseizoen in Bangladesh losbarst.
Land
Partnerorganisatie
CCDB
Projectnummer
2018022
Bijdrage van Tear
€ 100 000

Tear biedt, in samenwerking met lokale hulporganisatie Christian Commission for Development in Bangladesh (CCDB), noodhulp aan de Rohingya in Bangladesh. Uw gift is hard nodig. 

Doe een gift zodat we ter plaatse hulp kunnen verlenen >>

De kans dat de onderkomens van vluchtelingen door de enorme hoeveelheid regenval en eventuele overstromingen beschadigen is reëel, waarschuwen de VN en hulporganisaties. Daarnaast kan drinkwater vervuild raken en is er een groot risico op de uitbraak van ziektes als latrines beschadigen door de moesson. Rondom de kampen zijn er veel zandwegen die door de regen zullen veranderen in modderstromen, waardoor wegen onbegaanbaar worden voor zowel vluchtelingen als hulpverleners. 

Peter Kamphof, projectleider Rohingya-response, maakt zich grote zorgen: 'Als het op deze plek gaat regenen is dat een ramp binnen een ramp. De grond verandert in een moddderpoel, het water blijft in de hutten staan en de gezinnen kunnen geen kant op.'

Wat doet Tear?

Tear biedt samen met lokale partnerorganisatie CCDB in Bangladesh hulp aan vluchtelingen en richt zich op het voorkomen van een nieuwe ramp. CCDB houdt zich onder meer bezig met het versterken van de hutten en het verbeteren van de sanitaire voorzieningen. Dit laatste is belangrijk omdat de sanitaire omstandigheden in de kampen heel slecht zijn. Dat werd recent zichtbaar door de uitbraak van difterie, waar ruim 3.000 mensen ziek van zijn geworden.

Andere concrete activiteiten die onze partner momenteel uitvoert:

  • het uitdelen van materialen voor de versterking van 500 huizen van vluchtelingen;
  • het aanleggen van een verbeterd waterafvoersysteem;
  • het planten van grassen, struiken en bomen op heuvelhellingen ter verbetering van de bodemerosie en voorkoming van modderstromen;
  • het bieden van informatievoorziening aan vluchtelingen over hoe de risico’s op een ramp verkleind kunnen worden.

Tear biedt samen met lokale partner CCDB hulp in het kamp Kutupalong-Balukhali in het district Cox’s Bazar in het oosten van Bangladesh.

Doneren

€20,-

Voor €20,- kunnen we een gezin voorzien van een pakket met dekens en slaapmatjes.

€40,-

Voor € 40,- kunnen we een hutje van een gezin versterken waardoor deze veel beter in staat is de verwachte moessonregens te weerstaan.

€85,-

Voor € 85,- kunnen we één gezin toegang geven tot een toilet. Een nieuw toiletblok kost in totaal €850,-. Daar kunnen tien gezinnen gebruik van maken. 

Race against the rains

Het regenseizoen kan ervoor zorgen dat de hutten van Rohingya die in grote kampen in Bangladesh verblijven weggespoeld worden. Het is een race tegen de tijd, want er is geen goed evacuatieplan en als vluchtelingen niet naar een veiligere plek verhuizen worden duizenden van hen slachtoffer van overstromingen, landverschuivingen of besmettelijke ziektes. Bekijk de indrukwekkende interactieve productie van The New York Times over de moesson >>

Ume moest vluchten voor het geweld in haar dorp

Drie weken geleden werd het dorp van Ume aangevallen en moest ze halsoverkop vluchten. Haar man werd onthoofd en hun huis is tot de grond platgebrand. Lees haar verhaal hier.
 

Bid mee

Wij voelen ons geroepen om Jezus te volgen naar de plekken waar de nood het grootst is. Geef indien mogelijk en bid mee voor de honderdduizenden mensen – vooral Rohingyavrouwen en -kinderen – die verdreven zijn en nu opnieuw gevaar lopen door de dreigende regen.

  • Bid dat er een eind komt aan het geweld in de deelstaat Rakhine in Myanmar. Bid voor mensen en organisaties die in Myanmar werken aan kleine stappen om de oorzaak van het geweld aan te pakken.
  • Bid dat hulpverleners toegang krijgen om de meest kwetsbare mensen te helpen. En bid voor de overheid van Bangladesh die haar best doet om ondersteuning te geven aan de gevluchte Rohingya’s.
  • Bid dat de kampen waar Rohingya verblijven niet getroffen zullen worden door hevige regenval en dat er geen grote natuurramp ontstaat.

Geef voor noodhulp aan de Rohingya-vluchtelingen

 

Peter Kamphof

Meer weten? Neem contact op met:

T 0306969600 | E pkamphof@tear.nl

 

 

Tear geeft hulp bij deze noodsituatie als lid van Integral.