Akkoord

Tear.nl maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Tear maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Noodhulp Oost-Afrika

Veel landen in Oost-Afrika lijden onder voedselgebrek als gevolg van langdurige droogte en conflicten. Tear helpt in Ethiopië, Somaliland, Zuid-Soedan en Noord-Oeganda.

Een groot aantal landen in Oost-Afrika lijdt enorm onder  voedselgebrek als gevolg van extreem weer. Door een lange periode van droogte - de ergste  sinds tientallen jaren - zijn oogsten mislukt of tegengevallen.  Vee sterft en vrouwen en kinderen moeten soms kilometers lopen om aan water te komen. In Zuid-Soedan zijn door conflicten duizenden ontheemd en zijn miljoenen getroffen. Als gevolg daarvan is er veelal niet gezaaid.

Kinderen ernstig ondervoed

Honderdduizenden kinderen zijn ernstig ondervoed en hebben dringend behandeling nodig, om te zorgen dat ze niet overlijden aan de gevolgen van ondervoeding, diarree of uitdroging. De VN schat dat miljoenen mensen dit jaar gevaar lopen op ernstige voedseltekorten. Ook is er behoefte aan schoon water, sanitaire voorzieningen en goede gezondheidszorg. 

Wat heeft Tear gedaan? 

Met steun van de Nederlandse overheid heeft Tear in Somaliland steun kunnen geven aan 10 dorpen in de Sanaag-regio voor voedsel en water. Daarnaast is samen met EO-Metterdaad en giften uit de eigen achterban steun gegeven aan negen dorpen in de Sool regio. Het is de verwachting dat de regens dit najaar verlichting zullen geven, maar tegelijk is de situatie op de lange termijn dramatisch omdat veel mensen hun vee zijn kwijt geraakt. In Zuid-Soedan heeft Tear steun gegeven aan partner Africa Inland Church voor vluchtelingen in de omgeving van Juba.  

Martha Zonneveld - Oproep Noodhulp Afrika

Martha Zonneveld van Tear vertelt over de situatie in Oost-Afrika

Wat doet Tear?

Tear helpt al langer in Ethiopië en Somaliland, Zuid-Soedan en Noord-Oeganda met o.a. voedsel, schoon drinkwater en medische zorg.  Vanwege de grote nood hebben we onze programma's uitgebreid. In het noorden van Somaliland geven we bijvoorbeeld aan bijna 800 van de meest kwetsbare gezinnen een financiële toelage, waarmee ze voedsel kunnen kopen. Ook helpen we uitgedroogde waterreservoirs aan te vullen. En we voorzien de bevolking van waterfilters. In Zuid-Soedan helpen we 8500 mensen met een financiële toelage.

Geld geven in plaats van voedsel is in dit geval de beste keus. Want er is nog voedsel verkrijgbaar op de lokale markt, maar dit is voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Met een toelage in geld kunnen mensen kopen wat hun gezin het meest nodig heeft. 

We willen graag snel en efficient in actie komen. Maar dat kan niet zonder jouw steun. Help je mee?

Doneren

€210,-

Voor € 210 kan een gezin voor een maand voedsel kopen.

€35,-

Voor € 35 kan voor 1 persoon voedsel voor een maand worden aangeschaft.

Downloads

PowerPoint Noodhulp Afrika 2017 (5.86 MB)

Tear werkt bij deze noodhulpactie samen met de andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster: Dorcas, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA. Het cluster is actief in Ethiopië, Malawi, Oeganda, Soedan, Zuid-Soedan en Zuid-Afrika.

Oegandese vrouwen

‘Noodhulp is hard nodig voor vluchtelingen uit Zuid-Soedan’

Verhaal | 09-03-2017 | Hannah Westra
Dagelijks vluchten sinds juli 2016 ruim tweeduizend Zuid-Soedanezen de grens over naar buurland Oeganda.Programma & Linking Officer Willem Klaassen legt uit wat er precies aan...
Een kudde vee in een droog Ethiopisch landschap

'Ik was behoorlijk onder de indruk van de droogte'

Blog | 28-02-2017 | Caspar Waalewijn
Tear-medewerker Caspar Waalewijn reisde door Zuid-Ethiopië. Hij zag met eigen ogen hoe erg de droogte is en vertelt erover in zijn blog.
Ethiopisch gezin voor geïmproviseerd tentje

Christelijk Noodhulpcluster start actie voor Afrika

Persbericht | 24-02-2017 | Christelijk Noodhulpcluster
In verschillende landen in Afrika dreigt hongersnood. Het Christelijk Noodhulpcluster start een actie om noodhulp te bieden

Tears noodhulp in Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan wordt medegefinancierd met fondsen van de Nederlandse overheid, via de Dutch Relief Alliance Joint Responses. De Dutch Relief Alliance is een samenwerkingsverband van Nederlandse noodhulporganisaties.

Logo van Integral

Tear geeft hulp bij deze noodsituatie als lid van Integral.

Ontwerp & realisatie: Nilsson