Noodhulp Oost-Afrika

Begin 2017 voerde Tear actie voor Oost-Afrika. In verschillende landen dreigde hongersnood, als gevolg van langdurige droogte en conflicten. Tear bood hulp in Ethiopië, Somaliland, Zuid-Soedan en Noord-Oeganda.

Een groot aantal landen in Oost-Afrika leed enorm onder  voedselgebrek als gevolg van extreem weer. Door een lange periode van droogte - de ergste  sinds tientallen jaren - waren oogsten mislukt of tegengevallen.  Vee stierf en vrouwen en kinderen moesten soms kilometers lopen om aan water te komen. In Zuid-Soedan waren door conflicten duizenden ontheemd en zijn miljoenen getroffen. Als gevolg daarvan is er veelal niet gezaaid.

Wat heeft Tear gedaan? 

Met hulp van de Nederlandse overheid heeft Tear in Somaliland 10 dorpen in de Sanaag-regio ondersteund met voedsel en water. Daarnaast is samen met EO-Metterdaad en giften uit de eigen achterban steun gegeven aan negen dorpen in de Sool regio. In Zuid-Soedan heeft Tear steun gegeven aan partner Africa Inland Church voor vluchtelingen in de omgeving van Juba.  

Tear hielp al langer in Ethiopië en Somaliland, Zuid-Soedan en Noord-Oeganda met onder andere voedsel, schoon drinkwater en medische zorg.  Vanwege de grote nood zijn de programma's in 2017 uitgebreid. In het noorden van Somaliland gaven we aan bijna 800 van de meest kwetsbare gezinnen een financiële toelage, waarmee ze voedsel konden kopen. Ook hielpen we uitgedroogde waterreservoirs aan te vullen en is de bevolking voorzien van waterfilters.

In Zuid-Soedan hielpen we 8500 mensen met een financiële toelage. Geld geven in plaats van voedsel was in dit geval de beste keus. Want er was nog voedsel verkrijgbaar op de lokale markt, maar dit was voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Met een toelage in geld konden mensen kopen wat hun gezin het meest nodig had. 

Een kudde vee in een droog Ethiopisch landschap

'Ik was behoorlijk onder de indruk van de droogte'

Blog | 28-02-2017 | Caspar Waalewijn
Tear-medewerker Caspar Waalewijn reisde door Zuid-Ethiopië. Hij zag met eigen ogen hoe erg de droogte is en vertelt erover in zijn blog.
Ethiopisch gezin voor geïmproviseerd tentje

Christelijk Noodhulpcluster start actie voor Afrika

Persbericht | 24-02-2017 | Christelijk Noodhulpcluster
In verschillende landen in Afrika dreigt hongersnood. Het Christelijk Noodhulpcluster start een actie om noodhulp te bieden
Logo van Integral

Tear gaf hulp bij deze noodsituatie als lid van Integral en werkte samen met andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster: Dorcas, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA.

Tears noodhulp in Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan werd medegefinancierd met fondsen van de Nederlandse overheid, via de Dutch Relief Alliance Joint Responses.