Thema Noodhulp en wederopbouw

Bekijk hieronder het overzicht van actuele en recente noodhulpacties van Tear.

Projecten

Noodhulp Indonesië

Indonesië
Eind september werd Sulawesi getroffen door twee grote aardbevingen. Een van de aardbevingen veroorzaakte een tsunami bij de kuststad Palu. Het...

Noodhulp orkaan Filipijnen

Filipijnen
Het noorden van de Filipijnen is in september 2018 getroffen door een zeer krachtige tyfoon. Zeker 960.000 mensen zijn getroffen door de ramp en...

Noodhulp Rohingya-vluchtelingen Bangladesh

Bangladesh
Tear biedt, in samenwerking met lokale hulporganisatie Christian Commission for Development in Bangladesh (CCDB), noodhulp aan de Rohingya in...

Wederopbouw via de lokale kerk in Syrië

Syrië
In Syrië spelen lokale kerken een belangrijke rol in de distributie van hulpgoederen.

Wederopbouw in het Midden-Oosten

Midden-Oosten
Dit project ondersteunt slachtoffers van oorlog en geweld in het Midden-Oosten.

Noodhulp & wederopbouw overstromingen Azië

Nepal, India, Bangladesh
Omvangrijke overstromingen in augustus en september 2017 hebben miljoenen mensen in India, Nepal en Bangladesh getroffen. Meer dan duizend mensen...
Vrouw ontvangt noodpakket in Katigiri

Noodhulp Centraal-Afrikaanse Republiek

Centraal-Afrikaanse Republiek
Duizenden mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek moesten vluchten vanwege geweldsuitbarstingen.
Ethiopisch gezin voor een geïmproviseerd tentje

Noodhulp Oost-Afrika

Oost-Afrika
Begin 2017 voerde Tear actie voor Oost-Afrika. In verschillende landen dreigde hongersnood, als gevolg van langdurige droogte en conflicten. Tear...
Ontheemde mensen in Nigeria

Noodhulp in Nigeria

Nigeria
In Nigeria lijden bijna 3 miljoen mensen aan voedseltekorten als gevolg van het geweld van Boko Haram.
Haïtiaanse vrouw met kind voor haar beschadigde huis

Noodhulp in Haïti

Haiti
Op 4 oktober 2016 trok de orkaan Matthew over Haïti. Opnieuw kreeg de bevolking van dit straatarme land een zware klap door natuurgeweld.
Nepalezen bezig met de bouw van een aardbevingsbestendige woning

Wederopbouw in Nepal

Nepal
Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving. Duizenden mensen kwamen om. Nu wordt hard gewerkt aan wederopbouw.

Noodhulp vandaag

We zien dat het aantal noodsituaties in de wereld toeneemt. In meer landen en regio’s zijn er rampen en conflicten en meer mensen hebben te maken met grote ontwrichting van hun leven.

Deels zijn deze rampen het gevolg de grillen van de natuur, zoals droogte, overstroming, orkaan of aardbeving. Helaas zijn meer en meer noodsituaties het gevolg van gewelddadige conflicten. We hebben te maken met toenemende onveiligheid en langdurige crisissituaties. Religieus extremisme en intolerantie vormen mede aanleiding tot een verdere geweldsspiraal.

Internationaal netwerk

Voor Tear betekent dit dat wij meer inzetten op noodhulp. Ook bewaken wij dat hulp gegeven wordt ongeacht sociale klasse, religie en afkomst en niet leidt tot verdere spanning of ongelijkheid tussen groepen mensen met verschillende levensbeschouwelijke overtuigingen.

Via ons netwerk van kerken en christelijke organisaties ter plekke en kunnen wij snel reageren op noodsituaties. Dat doen we o.a. via Integral, een internationaal netwerk van christelijke organisaties die actief zijn op het gebied van noodhulp en ontwikkeling. Daarnaast werken wij samen met diverse christelijke organisaties in Nederland: Woord en Daad, ZOA, Red een kind en Dorcas.

Wederopbouw en preventie

Als de eerste nood voorbij is, levert Tear een bijdrage aan de wederopbouw. Ook besteden wij veel aandacht aan projecten die de gevolgen van natuurrampen beperken en mensen in kwetsbare gebieden beter voorbereiden op noodsituaties.

Tear steunt bij voorkeur partners die zowel noodhulp als ontwikkelingsprojecten kunnen uitvoeren. Op deze manier is er een optimale wisselwerking tussen noodhulp, wederopbouw en ontwikkeling.