Regenseizoen bedreigt duizenden Rohingya-vluchtelingen. Help nu!

In Bangladesh kan de moesson, het regenseizoen, elk moment in alle hevigheid losbarsten. Dat dreigt rampzalig uit te pakken voor de meer dan 700.000 Rohingya-vluchtelingen die het geweld in Myanmar zijn ontvlucht. In primitieve kampen in Bangladesh proberen zij te overleven. De tenten en zelfgebouwde hutten waarin zij wonen, spoelen makkelijk weg of kunnen bij aardverschuivingen onder de modder verdwijnen.

Ons werk in Bangladesh

Tear biedt, in samenwerking met lokale hulporganisatie Christian Commission for Development in Bangladesh (CCDB), noodhulp aan de Rohingya in Bangladesh. Uw gift is hard nodig. 

De kans dat de onderkomens van vluchtelingen door de enorme hoeveelheid regenval en eventuele overstromingen beschadigen is reëel, waarschuwen de VN en hulporganisaties. Daarnaast kan drinkwater vervuild raken en is er een groot risico op de uitbraak van ziektes als latrines beschadigen door de moesson. Rondom de kampen zijn er veel zandwegen die door de regen zullen veranderen in modderstromen, waardoor wegen onbegaanbaar worden voor zowel vluchtelingen als hulpverleners. 

Peter Kamphof, projectleider Rohingya-response, maakt zich grote zorgen: 'Als het op deze plek gaat regenen is dat een ramp binnen een ramp. De grond verandert in een moddderpoel, het water blijft in de hutjes staan en de gezinnen kunnen geen kant op.'

Wat doet Tear?

Tear biedt samen met lokale partnerorganisatie CCDB in Bangladesh hulp aan vluchtelingen en richt zich op het voorkomen van een nieuwe ramp. CCDB houdt zich onder meer bezig met het versterken van de hutten en het verbeteren van de sanitaire voorzieningen. Dit laatste is belangrijk omdat de sanitaire omstandigheden in de kampen heel slecht zijn. Dat werd recent zichtbaar door de uitbraak van difterie, waar ruim 3.000 mensen ziek van zijn geworden.

Andere concrete activiteiten die onze partner momenteel uitvoert:

  • het uitdelen van materialen voor de versterking van 500 huizen van vluchtelingen;
  • het aanleggen van een verbeterd waterafvoersysteem;
  • het planten van grassen, struiken en bomen op heuvelhellingen ter verbetering van de bodemerosie en voorkoming van modderstromen;
  • het bieden van informatievoorziening aan vluchtelingen over hoe de risico’s op een ramp verkleind kunnen worden.

Tear biedt samen met lokale partner CCDB hulp in het kamp Kutupalong-Balukhali in het district Cox’s Bazar in het oosten van Bangladesh.

Headerfoto: Helen Manson

Doneren

€20,-

Voor €20,- kunnen we een gezin voorzien van een pakket met dekens en slaapmatjes.

€40,-

Voor € 40,- kunnen we een hutje van een gezin versterken waardoor deze veel beter in staat is de verwachte moessonregens te weerstaan.

€85,-

Voor € 85,- kunnen we één gezin toegang geven tot een toilet. Een nieuw toiletblok kost in totaal €850,-. Daar kunnen tien gezinnen gebruik van maken.