Noodhulp aardbevingen en tsunami op Indonesië. Help nu!

Nieuws | 18-10-2018Fennelien Stal

Samen met Indonesische partnerorganisaties verleent Tear noodhulp in het rampgebied op Sulawesi. Eind september werd Sulawesi getroffen door twee grote aardbevingen. Een van de aardbevingen veroorzaakte een tsunami bij de kuststad Palu. Het dodental is opgelopen tot meer dan 1900. Lokale autoriteiten vrezen voor duizenden dodelijke slachtoffers. Meer dan 65.000 huizen zijn verwoest. Duizenden mensen hebben hierdoor geen onderdak. 

Noodhulp Sulawesi

​Tear werkt in Indonesië via een netwerk van kerken en christelijke organisaties. Leden van dit netwerk zijn onder andere met medische teams aanwezig in het getroffen ramgebied. Ook coördineren ze de overige hulp die op gang komt. Tear ondersteunt de initiatieven van kerken en lokale organisaties met financiële  steun en waar nodig technische kennis. We vragen ook uw gebed. 

Een van de dominees in ons netwerk, Krise Gosal, kon het rampgebied bezoeken. Haar relaas is hartverscheurend. 'Mensen hebben honger door een gebrek aan voedsel en water. Baby's huilen om melk. Winkels zijn dicht en mensen kunnen niet meer pinnen omdat communicatiesystemen niet meer werken. Veel kerkleiders zijn allereerst druk met het zoeken naar hun eigen familie, kerkleden en buren. Ook zijn ze druk met het begraven van de doden.' 

Een van de kerken in het rampgebied heeft een noodopvangcentrum kunnen openen in een middelbare school. Binnenkort opent een tweede opvangplek in een kerk. 'Toch slapen de meeste mensen die hulp krijgen het liefst buiten. Ze zijn getraumatiseerd zijn door de aardbevingen en de vele naschokken die er nog steeds zijn.' 

Andere kerken, wat verder weg van het rampgebied, houden inzamelingen om zoveel mogelijk hulpgoederen te verzamelen. Maar het is nog moeilijk om hulpgoederen naar het gebied te brengen vanwege de landverschuivingen en versperde wegen.

De nood is groot, herhaalt Krise. 'Wat nu het hardst nodig is zijn reddingsteams om mensen onder het puin vandaan te halen, voedsel en schoon drinkwater, kleding, kookgerei, tenten voor de vluchtelingen en het herstel van elektriciteit en communicatiesystemen.'

Lees meer over onze noodhulp op Lombok >> 

Foto: EPA.

Bid mee

  • Bid voor slachtoffers en nabestaanden van de aardbevingen in Indonesië. Bid dat de hulpverlening goed op gang komt en dat mensen kracht vinden in deze spannende en onzekere situatie.
  • Bid voor het netwerk, lokale (christelijke) organisaties, de overheid, vrijwilligers en kerken die aanwezig zijn in het getroffen gebied. Bid dat zij de slachtoffer goed kunnen bereiken en dat verschillende partijen onderling goed kunnen samenwerken en elkaar versterken.
  • Bid dat lokale kerken kunnen helpen waar nodig.

Wil je met je kerk bidden en collecteren voor de hulpverlening in Lombok en Sulawesi? Download dan onderstaande powerpointpresentatie.

Downloads

Collectepresentatie Noodhulp Sulawesi (2.83 MB)
Collectepresentatie Noodhulp Lombok (4.88 MB)

Help mee

We zijn blij dat kerken en organisaties in Indonesië door het netwerk goed kunnen samenwerken en in actie zijn gekomen om te helpen. Help je mee het werk van dit netwerk te ondersteunen?

Tear werkt bij deze noodhulpactie samen met deze leden van het Christelijk Noodhulpcluster: EO Metterdaad, Red een Kind en ZOA. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de andere leden: Dorcas en Woord en Daad. 

Noodhulp aardbevingen en tsunami op Indonesië. Help nu!

Nieuws | 18-10-2018 | Fennelien Stal
Indonesië is getroffen door twee zware aardbevingen en een tsunami. Het dodental is opgelopen tot meer dan 1900. Er wordt gevreesd voor duizenden doden.

Met een volgepakte auto naar het rampgebied

Blog | 04-10-2018 | Tear
Andreas, docent in het dagelijks leven, besloot met een auto vol hulpgoederen naar Palu te reizen. Deze stad ligt in het gebied van Sulawesi dat het zwaarst getroffen is door de...

'Ik trof zo'n verwoesting aan'

Blog | 04-10-2018 | Tear
Dominee Krise Gosal op Sulawesi: ‘Ik trof zo’n verwoesting aan’

Moeten kerken rampen bestrijden?

Verhaal | 04-10-2018 | Annemarie van den Berg
Waarom Tear via een netwerk van kerken aan noodhulp en rampenbestrijding werkt.
Foto: Shutterstock

Hoe is de situatie nu op Sulawesi?

Nieuws | 04-10-2018 | Annemarie van den Berg
Tear ondersteunt waar mogelijk partnerorganisaties in Indonesië bij de hulpverlening op Sulawesi. Wat is de situatie nu?
Noodhulp door het netwerk Jakomkris op Lombok

Netwerk voor rampenpreventie en noodhulp Indonesië: het werkt gewoon!

Blog | 15-08-2018 | Fennelien Stal
Dankzij een twee jaar geleden opgericht netwerk kunnen kerken en christelijke hulporganisaties nu beter hulp verlenen op Lombok.